GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Uluslararası Ticaretin Finansmanı ve Risk Yönetimi

Uluslararası Ticaretin Finansmanı ve Risk Yönetimi


ULUSLARARASI TİCARETİN FİNANSMANI VE RİSK YÖNETİMİ

4 Mart 2020; 09:30 – 17:30 GAİB Toplantı Salonu

Eğitim İçeriği:

09:30 – 12:30:

Uluslararası Ticaretin Finansmanı

İthalat İhracat Öncesi Finansman

Uluslararası Finansmanda Ödeme Şekillerine İlişkin Finansman

Uluslararası Finansmanda Bankalara İlişkin Finansman

Dış banka Prefinansmanı

İhracat Kredi Kurumları Kredileri (Türk Exim, Amex, Hermes Kredileri)

Dış Finansal Kiralama-Leasing

İhracat İthalat Sonrası Finansman

Banka Kredileri

Uluslararası Factoring

Forfaiting

Bağlı İşlemler–Karşı İşlemler (Counter Trade-Barter / Switch / Buy Back / Off-Set)

Uluslararası Finansal Kuruluşları Kredileri ve Kullanış Biçimleri

 

12:30 – 13:30: Öğle Arası

 

13:30 – 17:30:

Uluslararası Ticarette Risk Yönetimi

Mala İlişkin Riskler

İhracatçı Riskleri / İthalatçı Riskleri

Ödemeye İlişkin Riskler

Ticari Risk

Reklamasyon Riski

Politik Risk

Transfer Riski

Mali Risk

Dokümantasyon Riski

Fiyata İlişkin Riskler (Fiyat / Kur / Faiz Riskleri)

Hedging

Döviz Swapları / Opsiyonlu İşlemler

 

Eğitmen Özgeçmişi:

NEDİM NARLI

 ODTÜ Ekonomi&İstatistik Bölümünü 1979 yılında Yüksek Şeref derecesi ile bitirdikten sonra aynı fakültede Ekonomi bölümünde Master yaptı.

 Çalışma hayatına 1978 yılında henüz üniversitede okurken bir gazetede ekonomi muhabiri olarak başladı. Okulu bitirdikten sonraki ilk işi T. Sınai Kalkınma Bankasında (TSKB) Araştırma & Planlama bölümünde uzman yardımcısı göreviydi. Dünya Bankasının Türkiye için geliştirdiği bir plan modelinde çalışmak üzere TSKB tarafından seçilerek ABD’ne gönderildi. TSKB’de Yatırım Projesi ve Fizibilite Etüdü Hazırlamayı, Firma Bilanço ve Kar-Zarar tablolarından Mali Analiz yapmayı öğrendi. TSKB’yi takiben İktisat Bankasına transfer oldu, burada müşterilerin mali durumlarını değerlendirip kredibilite raporlarını hazırladı.

 1987 yılında bir dış ticaret şirketinde (Degere AŞ.) Mali İşler müdürü oldu. 7 sene Mali İşler, Muhasebe, Finansman ve Dış Ticaret yöneticisi olarak çalıştı. Bunun yanı sıra eski SSCB, Türkiye ve Irak arasında oluşturulan ithalat-ihracat projelerinin finansmanı ile uğraştı. Bu amaçla, Londra, Zürih, Paris ve Moskova’daki bazı bankalarda kredi limitleri oluşturdu. Buna paralel olarak Rus ortak (Soyuzchimexport) ile birlikte kurulan bir iştirakin Genel Müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Anadolu Grubunda (Efes Pilsen) Doğu Avrupa ve eski SSCB ülkelerine bakan “Yatırım Koordinatörü” oldu. Türki Cumhuriyetlerde ve Rusya Federasyonu’nda özelleştirme ihalelerine teklif hazırladı, Coca Cola Şişeleme Tesislerinin kurulmasında, Kazakistan’da Bira Fabrikası alınmasında, Rusya’da malt ve bira fabrikalarının kurulmasında aktif yönetici olarak çalıştı.

 Daha sonra Şişecam’a transfer oldu. Şişecam’ın Rusya’daki ilk şişe üretim fabrikasını kuran ekipte Genel Müdür olarak çalıştı. Bu fabrikada hem kurucu ve hem de işletmeci genel müdür olarak çok başarılı işlere imza attı.

 Rusya’da son olarak endüstriyel mutfak cihazları üreten bir fabrikanın (Oztiinoks OOO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak çalışırken ailevi nedenlerle İstanbul’a dönmek zorunda kaldı.

 İstanbul’da Otomotiv Yan Sanayinde faaliyet gösteren Formplast Ltd’nin 5 yıl genel müdürlüğünü ve yaklaşık 2 yıl yönetim kurulu üyeliğini yaptı.

 Halen, Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü’nün yürüttüğü yapılanma – yeniden yapılanma danışmanlık hizmetlerine liderlik eden Narlı’nın profesyonel meslek hayatının son 25 yılı genel müdürlük ve benzeri pozisyonlarda yöneticilik yaparak geçti.

 Rusça ve İngilizce bilen Narlı evli ve 2 çocuğu var. Gençliğinde kürek sporu yapan ve 1981 yılı “İki Tek Dümencili” kategorisinde Türkiye şampiyonu olan Narlı’nın 11 kez milli takım tecrübesi var.