Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, bu yıl “yok yılı”nı yaşayan Antep fıstığı fiyatlarının son zamanlarda artan spekülasyonlar ve stokçuların tutumundan dolayı çok yüksek olduğunu savundu.
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Antep fıstığı ihracatçıları ile bir araya gelerek konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği hizmet binasında bir araya gelen fıstık ihracatçıları, Antep fıstığı fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve ihracatta sorun yaşanacağını belirttiler. Bundan dolayı, fıstık üreticisinin farklı ülkelerden ihtiyaç oranında belirli süreleri kapsayacak şekilde işleme kapmasında fıstık ithalatının önünün açılması için ilgili bakanlıklara müracaat etme kararı aldılar.
Toplantının ardından konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, fıstık fiyatlarının aşırı yüksek olduğunu ve fıstık ihracatı gerçekleştirilen ülkelerle ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.
Çıkmaz, yüksek fıstık fiyatları sebebiyle dünya pazarlarındaki rekabet güçlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Çıkmaz, “Bu yıl Antep fıstığının ‘yok yılı’ ve fıstıkta düşük bir rekolte bekleniyor. Son zamanlarda artan spekülasyonlar ve stokçuların tutumu, fiyatlarda artışa sebep oldu. Fıstık ihracatçılarının, fiyatlarda dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde diğer fıstık üreticisi ülkelerle rekabet edebilmesi zor görünüyor. Bu durum ihracatçıları olumsuz etkiliyor.” dedi.
Yaşanan problemlerin çözülebilmesi için fıstık ihracatçılarının sorunlarını dinlediklerini ve çözüm önerilerini aldıklarını belirten Çıkmaz, “Fıstık ihracatçılarımızın en önemli talebi ilgili bakanlıklara müracaat edilerek dâhilde işleme rejimi kapsamında belirli süreler için ihraç kayıtlı fıstık ithal ederek bu ürünlerin işlendikten sonra ihracatını sağlamak. Bununla ilgili gerekli müracaatlarımızı ilgili bakanlıklara ileterek, fıstık ihracatçılarımızın sorununun çözümü için çalışmalarımızı başlattık.” diye konuştu.
Antep fıstığı ihracatı rakamları ile ilgili de bilgi veren Çıkmaz, 2019 yılında Türkiye’den şu ana kadar 90 milyon dolarlık Antep fıstığı ihracatının gerçekleştirildiğini ve gerekli düzenlemelerin yapılması ile ihracatta devamlılığın sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.