EPDK, Depolamalı Elektrik Üretim Tesisleriyle İlgili Yeni Şartları Belirledi
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile elektrik depolama tesisleri için lisans başvurularında belirli sermaye ve teminat şartları getirildi.
Mevcut lisans sahiplerinin yeni depolama tesisleri için bu şartları karşılaması gerekecek. Eğer depolama tesisi zamanında kurulmazsa, sağlanan teminat irat kaydedilecek. Depolamalı tesislerin verileri SCADA sisteminden izlenip piyasa işletmecisine bildirilecek.
Mevcut lisans sahiplerinin müstakil elektrik depolama tesisi için öngörülen gerekli şartlarla teminat ve sermaye yükümlülüklerini 3 ay içinde karşılaması gerekiyor. Aksi tesis veya tesislerin depolama lisansları terkin edilecek.
Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliğe göre depolamalı elektrik üretim tesislerindeki depolama ünitelerinin "emre amade olma" durumu, bu ünitelerin çalışabilir halde olmasını ifade edecek.
Depolama üniteleri veya tesislerinin kabulünde yüzde 10 tolerans uygulanacak.
Ayrıca, Elektrik Şebeke Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile depolamalı elektrik üretim tesislerinin kapasite verilerinin ilgili şebeke işletmecisinin SCADA sistemine doğru ve kesintisiz şekilde aktarılabildiğinin işletmeci tarafından tespit edilmesi halinde Kapasite Veri Takip Belgesi düzenlenecek.
Yönetmelikler yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız
Demiryoluyla İntermodal Taşımacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Düzenlendi
Kombine Taşımacılık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile çevreyle dost taşımacılık düzeninin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi amacıyla kombine yük taşımacılığının kapsamına demir yoluyla intermodal taşımacılık eklendi.
Söz konusu taşıma işlemi, yurt içi yüklerin demir ve kara yolu geçişli yapılan taşıma türü değişimlerinde sadece yükün içinde bulunduğu taşıma biriminin elleçlendiği taşımacılık faaliyetini gösteriyor.
Demir yoluyla intermodal taşımacılıkta, yükün elleçlendiği ve teslimatın gerçekleştirildiği adreslere 150 kilometreyi aşmayan yarıçap içerisinde yer alan demir yolu yük istasyonları veya lojistik merkezlerin kullanılması zorunlu olacak.
Yeşil lojistik faaliyetinin tanımında düzenleme yapıldı.
Başvuru için yılda en az 200 adet kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirilmesi şartı “en az 200 adet kombine yük taşımacılığı veya 200 adet demiryolu ile intermodal taşımacılık seferi gerçekleştirilmesi” şeklinde düzenlendi.
Ayrıca, atıkların yönetimine yönelik 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sıfır atık yönetim sistemine sahip olma şartı eklendi.
İSO belgelerine ise “Ulusal/uluslararası akreditasyon kuruluşunca akredite olmuş kuruluşlardan alınan ve başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en çok iki takvim yılı öncesine ait olma” şartı getirildi.
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Resmi Gazete Metni İçin Tıklayınız