T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemizin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Malezya menşeli oluklu mukavvadan kesilerek şekillendirilmiş kutular (certain corrugated die-cut cardboard boxes) ithalatına karşı dampinge karşı önlem ve ülkemiz menşeli anılan ürün ithalatına karşı sübvansiyona karşı telafi edici önlem soruşturmaları açılması için ABD Ticaret Bakanlığına (DoC) 9 Eylül 2026 tarihinde başvuruda bulunulduğu aktarılmaktadır.
Bu defa, DoC Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli söz konusu ürün ithalatına yönelik sübvansiyona karşı telafi edici önlem soruşturmasının açıldığına ilişkin ekte yer alan bildirimin, 20 Ekim 2026 tarihinde ACCESS'te (ABD Ticaret Bakanlığı Çevrimiçi Belge Portalı) yayımlandığı aktarılmaktadır. Anılan bildirimde, soruşturmanın 19 Ekim 2026 tarihi itibarıyla başlatıldığı belirtilmektedir.
Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere, ITA tarafından açılan mezkûr soruşturmanın ABD Gümrük Tarife Cetveli'ne göre 4819.10.0020 gümrük tarife pozisyonu altında yer alan ürünlere yönelik olduğu, söz konusu tarife pozisyonunun kolaylık sağlamak ve gümrük işlemlerinde kullanılmak amacıyla belirtildiği, bununla birlikte soruşturma kapsamındaki ürünlerin belirlenmesinde bildirim ekinde yer alan yazılı ürün tanımının esas alınacağı iletilmektedir. Ayrıca, sübvansiyon soruşturması döneminin 1 Ocak 2025–31 Aralık 2025 olduğu belirtilmektedir.
Bilindiği üzere ITA, üretici/ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturma kapsamında ayrıntılı olarak incelenecek firmaları seçme yoluna gidebilmekte olup, söz konusu seçme işlemini miktar ve değer soru formu (Quantity and Value Questionnaire–Q&V) aracılığıyla yapılabildiği bildirilmektedir. Bu çerçevede, anılan açılış bildiriminde, soruşturma açılması talebiyle yapılan başvuruda ülkemizden 76 firmanın ismine yer verildiği ve ITA tarafından başlıca üretici/ihracatçı firmalara miktar ve değer soru formu gönderileceği belirtilmektedir. Bu kapsamda, ITA tarafından 21 Ekim 2026 tarihinde ülkemizde yerleşik 10 firmaya söz konusu soru formunun gönderildiği anlaşılmaktadır. Söz konusu soru formlarının 2 Kasım 2026 tarihine kadar cevaplanması ve cevapların ACCESS üzerinden iletilmesinin gerektiği belirtilmektedir.
İlaveten, söz konusu açılış bildiriminde, kendilerine soru formu gönderilmeyen üretici/ihracatçı firmaların da https://www.trade.gov/ec-adcvd-qv-questionnaire bağlantısından ilgili soru formuna erişim sağlayarak cevaplarını ACCESS üzerinden sunabilecekleri ifade edilmektedir. Bu itibarla, soruşturma kapsamında incelenecek firmaların belirlenmesinde kullanılacak söz konusu formların ilgili ihracatçı firmalarımızca süresi içerisinde cevaplanmasının önem arz ettiği iletilmektedir.
Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.
EK_06: Anti-Damping Soruşturması Açılış Belgesi (20 Sayfa)
EK_06: Miktar Değer Soru Formu (18 Sayfa)
EK_06: Soru Formu Gönderilen Firmalar (1 Sayfa)
EK_06: Telafi Edici Vergi Soruşturması Açılış Belgesi (50 Sayfa)