Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

ÖNEMLİ! İHRACATÇILARA HUSUSİ DAMGALI PASAPORT UYGULAMASI HAKKINDA

ÖNEMLİ! İHRACATÇILARA HUSUSİ DAMGALI PASAPORT UYGULAMASI HAKKINDA

Sayın Üyemiz, 

Bilindiği üzere, 2017/9962 sayılı “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında” Bakanlar Kurulu Kararı 23/03/2017 tarih ve 30016 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesine göre son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Cumhurbaşkanının belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Cumhurbaşkanınca belirlenen esaslara göre hususi damgalı pasaport verilebileceği hükme bağlanmıştır. Hususi damgalı pasaport almaya hak kazanan firmalar, Ticaret Bakanlığı tarafından resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak belirlenmektedir.

Bahse konu Kararın “firma yetkilileri” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrası; “İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.”, 10’uncu maddesi; “Hususi damgalı pasaport alan firma yetkilileri, pasaportun geçerlilik süresi içerisinde hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini kaybetmeleri halinde pasaportunu derhal iade etmekle yükümlüdür. Bu durum, firma tarafından formu onaylayan bölge müdürlüğüne, bölge müdürlüğünce de derhal pasaportu veren il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne bildirilir ve pasaport bu il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünce iptal edilir. İade yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firmanın diğer yetkililerine dört yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.” hükümlerini amirdir.

Konuyla ilgili Bakanlıklarından alınan bir yazıda ise derhal bildirim zorunluluğunun İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda pasaport alabilme şartlarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde bu durumu takip eden 3 iş günü olarak belirlendiği bildirilmektedir.

Son zamanlarda, 2017/9962 sayılı Karar kapsamında yetkililerine hususi damgalı pasaport verilen ve iade yükümlülüğünü mezkur mevzuat hükümlerine uygun şekilde yerine getirmediği tespit edilen bazı firmalara dört yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez hükmünün uygulandığı görülmektedir.

Bu itibarla, hak kaybı ve mağduriyet yaşanmaması için hususi damgalı pasaport verilen firma yetkililerinin pasaport alabilme şartlarından herhangi birini kaybetmesi halinde, bu durumu takip eden 3 iş günü içerisinde 2017/9962 sayılı Karar’ın 10’uncu maddesi çerçevesinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi hususunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.

Bilgilerine rica olunur.

Bülent KAYALI
Genel Sekreter