Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

Haberler

GAİB 2020 İHRACATIN YILDIZLARI 28 Ara 2021

GAİB 2020 İHRACATIN YILDIZLARI

GÜNEYDOĞUNUN YILDIZ İHRACATÇILARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

YÜKSEK İHRACATA KATKI SUNAN GÜNEYDOĞULU FİRMALARA “YILDIZLI” ÖDÜL

 

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne kayıtlı 13 bine yakın üyeden en çok ihracatı gerçekleştiren ilk 100 firma, düzenlenen tören ile “İhracatın Yıldızı” ödülünü aldılar.

Gaziantep’te düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde sahneye çıkan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ihracatın Türkiye ekonomisindeki önemini şu sözlerle anlattı: “İhracatımızın büyümeye katkısı son çeyrekte 6,8 puan olarak gerçekleşti. Toplam üç çeyrekte ihracatın büyümeye katkısı yüzde 5,1’dir. Bunlar Türkiye için ihracatın, döviz gelirinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.”

 

TİM Başkanı İsmail Gülle ise Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında 100 ihracatçıya ödül vermenin son derece anlamlı olduğunu dile getirdi.  Pandemi döneminde tedarik zincirinden kopmamanın sağladığı avantajlara da dikkat çeken İsmail Gülle, “Bu avantaj sayesinde daha önce hiç yapmadığımız ülkelerle 23 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bunun önümüzdeki sene daha fazla artacağını görüyoruz. İhracatımız artarak devam edecek. Hedefimizin artık her ay 20 milyar dolar ve üzeri ihracat olduğunu görürsek önce 250 milyar dolar akabinde de 300 milyar dolar rakamına çok rahat ulaşırız.” dedi.

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “13 bine yakın firmadan oluşan ihracatçı ordumuzla 198 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2020 yılında 9,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2021’de yüzde 30 büyüdük ve yılı 12 milyar dolara yakın ihracat seviyelerinde kapatmaya hazırlanıyoruz. Üretime, istihdama ve yüksek ihracata katkı sunan bütün üyelerimize teşekkür ederim” dedi.

 

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), üretime, istihdama ve güçlü ihracata katkı sunan bölge şirketlerini “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde buluşturdu. Törene, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, oda ve borsa başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı.

 

 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne kayıtlı 13 bine yakın üyeden en çok ihracat gerçekleştiren ilk 100 firmaya ödülleri takdim edildi.

 

Rıza Tuna Turagay: İhracatın Büyümeye Katkısı Yüzde 6,8

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin çeyreklik büyümelerine dikkat çekerek: “Türkiye büyüme potansiyeli yüksek bir ülke. Dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alıyor. İhracatımızın büyümeye katkısı son çeyrekte 6,8 puan olarak gerçekleşti. Toplam üç çeyrekte ihracatın büyümeye katkısı yüzde 5,1’dir. Bunlar Türkiye için ihracatın, döviz gelirinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.  Pandemi sürecini başarıyla yönettik ve siz kıymetli ihracatçılar sayesinde 2020 yılını daha rahat geçirdik.  Salgının yanı sıra konteyner başta olmak üzere birçok zorluk yaşadık. Ama tedarik zincirinde yaşanan kırılmayı ve süreci iyi yönettiğimiz için Avrupa’dan Türk mallarına talep attı. Avrupa Birliğine ihracatımız yüzde 34,1 oranında arttı ve 84 milyar dolara çıktı. Amerika’ya ihracatımız yüzde 45,1 oranında arttı ve 13,2 milyar dolara çıktı. Bunları siz değerli ihracatçılarımız yaptı. Bugün burada Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en başarılı 100 ihracatçı şirketine ödüllerini takdim edeceğiz. Ama miktarı ne kadar olursa olsun bütün ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum başarılarının artarak devamını diliyorum” dedi.

Rıza Tuna Turagay, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatının yılı 12 milyar dolar seviyesinde bitireceğine vurgu yaparak bölge ihracatına 10 milyar dolarlık katkı sunan Gaziantep başta olmak üzere diğer ihracatçı şehirler olan Mardin, Malatya, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a da katkılarından ötürü teşekkür etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde” yaptığı konuşmada bütün üreticileri ve ihracatçıları tebrik etti ve pandemi döneminde büyük zorluk yaşayan dünyaya Gaziantep’in verdiği hizmeti anlattı. Bütün dünyaya gıda, maske ve kumaş gönderdiklerini hatırlatarak, “Büyümeye devam etme anlayışımızı sürdüreceğiz. Kutup yıldızı olacağız. Yüksek teknoloji üreteceğiz, yeşil şehir olacağız, yeşil sanayi olacağız, yeşil kalkınmayı yapacağız. Bunu nasıl yapacağınızı biliyorsunuz. Vizyon ve çalışkanlığınız için teşekkürler” dedi.

 

İsmail Gülle: Türkiye’nin yeni aylık ihracat hedefi 20 milyar doları aştı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin; güçlü ve zengin tarım alanlarına, gelişkin bir sanayiye ve dikkat çekici bir gastronomi zenginliğine sahip olduğuna dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracata güçlü katkılarından ötürü bütün ihracatçı şirketleri tebrik etti. İsmail Gülle, konuşmasına şöyle devam etti: “Pandeminin en zorlu ilk yılında gösterdiğimiz üstün başarıdan ötürü tedarik zincirinden kopmadık. Tedarik zincirinden kopmamamız bize önemli avantaj sağladı ve bu avantaj sayesinde daha önce hiç ürün ihracatı yapmadığımız ülkelerle 23 milyar dolarlık ihracat yakaladık. Bunun önümüzdeki sene daha fazla artacağını görüyoruz. İhracatımız artarak devam edecek. Hedefimizin artık her ay 20 milyar dolar ve üzeri ihracat olduğunu görürsek önce 250 milyar dolar akabinde de 300 milyar dolar rakamına çok rahat ulaşırız. Pandemi bize ölçek ekonomisi bazında daha fazla yatırım yapmamız ve büyümemiz gerektiğini de gösterdi.” Yakın bir zamanda Türkiye’nin toplam 2021 ihracat rakamını açıklayacaklarını hatırlatan İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birinci Türkiye’nin de beşinci ihracatçı şehri olan Gaziantep’in gösterdiği başarının son derece anlamlı olduğunu kaydetti. İsmail Gülle, Gaziantep’in kurtuluşunun 100. yılında bölge ihracatçılarını ödüllendirmenin son derece anlamlı olduğunu kaydederek, “Antep’in önünde kimse duramaz, bir tek Gazi durur!” dedi.

 

2021’de bölge ihracatı yüzde 30 büyüdü

GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise konuşmasına bölgenin yıllar içinde ihracatta gösterdiği başarıya dikkat çekerek başladı. “13 bine yakın firmadan oluşan ihracatçı ordumuzla 198 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyen Fikret Kileci, şunları kaydetti: “Üretime, istihdama ve ihracata artarak devam eden katkınızdan ötürü çok teşekkürler. GAİB olarak üye şirketlerimizle oluşturduğumuz strateji, pandemi koşullarından daha da güçlü çıkmamıza yardımcı oldu.  2019 yılında 8,9 milyar dolarlık ihracat yaparken, bütün dünyanın hazırlıksız yakalandığı pandemi koşullarında yüzde 4,1’lik bir artış sağladık ve 2020 yılını 9,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. 2021 ise bölgemiz ihracatı açısından çok daha yüksek bir rakamla bitiyor. Seneyi 12 milyar dolara yakın bir seviyede tamamlamayı planlıyoruz. 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 büyümüştük. 2021 yılında bu oran yüzde 30 seviyelerinde olacak gibi görünüyor. Oluşturduğumuz güç ve sinerjinin 2022’de de derinleşerek devam edeceğini ve 2023’e ihracatımızı minimum yüzde 30 daha büyüterek gireceğimize inanıyorum.”

 

Fikret Kileci: Asıl hikaye şimdi başlıyor…

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutlayacakları 25 Aralık haftasında bölgenin kalkınmasında büyük rol oynayan ihracatçılarla böylesi önemli bir organizasyonda bir araya gelmenin önemine vurgu yapan Ahmet Fikret Kileci, “Gerek coğrafi konumumuz gerek üretim anlayışımız gerekse ürün çeşitliliğimiz ile pandemi döneminde dünya için doğru bir tedarik partneri olduğumuzu gösterdik. Ama asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Elde ettiğimiz kazanımları devam ettirmenin bir tek yolu var; o da çağa uygun üretim yapmak. Sürdürülebilir ve devam eden çevreci üretimlerle işimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Fiyat odaklı değil, kalite, hijyen ve sağlık odaklı üretimle ancak yolumuza daha güçlü devam edebiliriz” diye konuştu.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güçlü 100 ihracatçısı

Açılış konuşmalarının ardından aralarında Oba, Sanko, Altunkaya ve Şölen Çikolata’nın bulunduğu en önemli 100 ihracatçıya ödülleri takdim edildi. Ödül alan şirketler şöyle:

 

UNVAN

OBA FOOD GIDA SAN. TİC. A.Ş.

SANKO DIŞ TİC. A.Ş.

ALTUNKAYA İNŞ. NAK. GIDA TİC. A.Ş.

ŞÖLEN ÇİKOLATA GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

GÜLSAN SENTETİK DOKUMA SAN. VE TİC. A.Ş.

AKINAL SENTETİK TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

DOST KARDEŞLER TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

KARTAL HALI TEKSTİL SAN. VE TİC A.Ş.

KÖKSAN PET VE PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

NADİR YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

KADOOĞLU YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

GÖYMEN GIDA A.Ş.

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

DURMAZ İHRACAT VE İTHALAT DEMİR SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

EROL DIŞ TİC. LTD. ŞTİ

ALMES İÇ VE DIŞ TİC. NAK. A.Ş.

MİLAT HALI SAN. VE TİC. A.Ş.

ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

DİA BAKLİYAT ANONİM ŞİRKETİ

KARAFIBER TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

MAKBAŞ ALÜMİNYUM PROFİL İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

GENTAŞ İÇ VE DIŞ TİC. NAK. TAŞ. LTD.ŞTİ.

BADE DIŞ TİC. A.Ş.

NAKSAN DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ÖZTÜRKLER TEKSTİL GIDA SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

NUR GIDA PETR. ÜRN. ULUS. NAK. MAD TEKS. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

ÖZKAPLAN KARPET İÇ VE DIŞ TİC. LTD.ŞTİ.

GÜLPA PAZARLAMA VE DIŞ TİC. A.Ş.

SAFYÜN DOKUMA ÜRÜNLERİ İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

YASİN KAPLAN TEKSTİL VE HALI SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

ERUSLU İÇ VE DIŞ TİC. PAZ. A.Ş.

FİLOTEKS İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

BOSSAN TEKS. İTH. İHR. SAN. VE TİC LTD.ŞTİ.

T AND P İÇ VE DIŞ TİCARET SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

UNAT YAĞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

BEŞLER MAKARNA UN İRMİK GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

MERİNOS HALI SAN. VE TİC. A.Ş.

SAYINLAR GIDA MD. SAN. TİC. AŞ.

TİRYAKİ AGRO GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

CANAN İPLİKÇİLİK SAN. VE TİC.A. Ş.

PAKLAR GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

HALITLAR GIDA SAĞLIK ÜRN. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MERAY KURUYEMİŞ GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

SANAT GROUP AMBALAJ İÇ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

ÖZAKAN İNŞ. İTH. İHR. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

GRAND DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

SELÇUK YEM GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

ART DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

BEŞSAN MAKARNA GIDA SAN. TİC. A.Ş.

DOKUPA PAZARLAMA İÇ VE DIŞ TİC. LTD.ŞTİ.

PAM YAĞ GIDA VE KİMYA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

FLAMENT SENTETİK A.Ş.

MST CONSTRUCTION EQUIPMENT YATIRIM A.Ş

PİRAMİT GOLTEKS İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

MELİKE İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

ACARSAN MAKARNA UN GIDA İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş.

FARABİ ECZA DEPOSU LTD. ŞTİ.

KAPLANSER HALI GIDA VE TEKS. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

EMPERA HALI SANAYİ VE TİC. A.Ş.

HALİLOĞLU DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

BAY DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ALTUNSOY ULUSLARARASI NAK. İNŞ. İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ.

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

SİPAHİ İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

POST HALI İTH. İHR. LTD. ŞTİ.

BİSKA TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

BIG BRANDS DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

AKANLAR ÇİKOLATA İÇECEK GIDA SANAYİ VE NAKLİYAT TİC. LTD. ŞTİ.

GÜRTEKS PAZARLAMA A.Ş.

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

DURKAR DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

HACIŞAKİROĞULLARI GIDA TAR. İNŞAAT NAK. PET. SAN. VE TİC. A.Ş.

AKCAN UN İMALATI SAN. VE TİC. A.Ş.

SIRMA CARPET DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.

ALEMDAR UN NAKLİYE TARIM İNŞAAT PETROL SAN. TİC. A.Ş.

ADAM DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

OSCAR HALI TEKSTİL SAN. VE TİC LTD. ŞTİ.

ASLANKAYA İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ.

RİTAŞ PAZ. İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş.

ESMA İÇ VE DIŞ TİCARET LTD.ŞTİ

ARASA GIDA PERAKENDE YAT. VE İŞL. SAN. TİC. A.Ş.

ALGAN İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

KIRICI KURU MEYVA VE GIDA TEKSTİL TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.

DOCOTTON GROUP İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

MİRAC HALI TİC. LTD. ŞTİ.

PREMİER HALI İÇ VE DIŞ TİC. LTD.ŞTİ.

İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

HASIRCI TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

GÜMÜŞOĞLU İÇ VE DIŞ TİC.LTD. ŞTİ.

ES-KUR KOZMETİK GIDA PETROL TAŞIMACILIK VE SANAYİ DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

KURT NONWOVEN SAN. VE TİC. A.Ş.

ELTEKS PAZARLAMA İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

BAŞAK TRAKTÖR TARIM ZİRAAT VE İŞ MAKİNALARI SAN. TİC. A.Ş.

EMİR TEMİZLİK MADDELERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

ENDER YAPISAL ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

ŞAHAN İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

HACIŞAKİROĞULLARI UN GIDA TAR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

 

Ayrıntılı Bilgi için;

Hacer Yücel

Medya İlişkileri Direktörü / Havva Kızılırmak PR

0 533 151 0445

hacer@havvakizilirmakpr.com