Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği

2026-7 Dönemi ETSG Sektör Duyurusu

2026-7 Dönemi ETSG Sektör Duyurusu

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, bilindiği üzere sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak üretimi olmayan ürünlerde gümrük vergilerinin askıya alınması, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı açılmasına ilişkin başvurular, ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlanmakta ve düzenlemelerin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girdiği aktarılmaktadır.


Bu çerçevede, Avrupa Birliği (AB) ya da Türk firmalarınca 01/07/2026 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması ya da mevcut gümrük vergisi indirimlerinin kaldırılması talep edilen eşyaya ilişkin listelerin, hali hazırda gümrük vergileri askıya alınmış olan eşyaya ilişkin listelerin, AB tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin listelerin ve ülkemiz tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin listelerin ekte yer aldığı belirtilmektedir.


Bu itibarla; üretici firmalarımızın ekte yer alan gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin taleplere dair itirazlarını, eş başvuru taleplerini ya da bu listede bulunan itiraz başvurularına ilişkin mevcut askıya almaların yürürlükte kalmasına dair taleplerini 5 Aralık 2025 tarihine kadar; ilgili eklerde yer alan eşyada hali hazırda uygulanan indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına ilişkin taleplerini ise 6 Kasım 2025 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletmeleri gerektiği aktarılmaktadır.


Başvuruların en son belirtilen tarihlere kadar tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresine (ticaretbakanligi@hs01.kep.tr) elektronik ortamda iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir.


Başvurulara ilişkin detaylı bilgi ve formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi  adresinden ulaşılabildiği bildirilmektedir.


Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2025/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğin (İthalat: 2025/18) incelenebileceği bildirilmektedir. Ayrıca; listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, firmalar tarafından GTP’den ziyade ürün tanımlarının incelenmesi gerektiği aktarılmaktadır.


EK_01: AB Tarafından Tarife Kontenjanı Açılmış Eşyalar (21 Sayfa)
EK_01: Hali Hazırda Gümrük Vergisi Askıya Alınan Eşyalar
EK_01: Talep Konusu Eşyalar (41 Sayfa)
EK_01: Ülkemiz Tarafından Tarife Kontenjanı Açılan Eşyalar (1 Sayfa)
EK_01: Ülkemiz Tarafından Tarife Kontenjanı Açılan Eşyalar (4 Sayfa)
EK_01: İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri (1 Sayfa)