İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesi Hakkında
23/03/2017 tarih ve 30016 sayılı Resmî Gazete' de 2017/9962 sayılı “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında” Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmıştır.
İHRACATÇILARA HUSUSİ DAMGALI PASAPORT VERİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA 922017-9962 SAYILI KARAR
Söz konusu Karar ile;
1-Son üç takvim yılı itibariyle, mal ihracatı yapmak şartıyla, Toplam İhracat Tutarı*
* İçinde bulunulan yıl dikkate alınmaz. Örneğin, 2025 yılında başvuru yapacak bir firmanın 2022, 2023 ve 2024 yılında gerçekleştirdiği ihracat tutarları dikkate alınır. Her yıl ihracat yapma şartı yoktur, üç yıl toplamının istenen rakamlara ulaşması yeterlidir.
Hususi Damgalı Pasaport alabilecek firmalar, yukarıdaki şartlar kapsamında resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
2- Yeşil pasaportlar 4 yıl süreli olarak verilmektedir. Yeşil pasaportun süre sonu pasaport cüzdanının ilk sayfasında yer almaktadır ancak yeşil pasaport sahiplerinin, yurt dışına çıkışlarda pasaportlarının süre sonuna 6 aydan kısa bir süre kaldığında yeşil pasaportları ile sorun yaşadıkları bildirilmektedir. Pasaportların asgari geçerlilik süreleri aşağıdaki linkte yer almaktadır. http://www.mfa.gov.tr/resmi.tr.mfa
3-Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma yetkilileri de şartları karşılamaları kaydıyla hususi damgalı pasaport alabilecektir. Serbest bölgelerin yurt dışına satışları, söz konusu ihracat tutarlarının belirlenmesinde dikkate alınacak, ancak yurt içinden serbest bölgeye getirilerek üretim ve işleme faaliyetine tabi tutulmadan yurt dışına yapılan satışlar bu tutarın hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.
İhraç Kayıtlı Satışlar, Dış Ticaret Sermaye ya da Sektörel Dış Ticaret Şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi halinde ve DTSŞ / SDŞ şirketlerin ön başvurularını süresinde yapması halinde dikkate alınabilir.
4- Yeşil Pasaporta hak kazanan şirketin sahipleri, ortakları (hamiline hisse sahibi olanlar kabul edilmez) veya şirketin E–SGK listesinde yer alan çalışanları (başvurunun yapıldığı tarih itibariyle geçmişe dönük son 3 aya ait SGK bildirgeleri gerekmektedir) hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunulabilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.
5- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık gibi suçlardan mahkûm olmamaları kaydıyla dört yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
6-Şirkete dışarıdan atanan Müdürler ya da Yönetim Kurulu üyeleri pasaporta hak kazanan şirketin E – SGK listesinde yer almıyorsa, pasaporta hak kazanan şirkette hissesi de yoksa pasaport başvurusunda bulunamaz. Huzur hakkı almak yeterli değildir. Hamiline hisseler de kabul edilmez.
Ayrıca, iflas halindeki, tasfiye halindeki, geçici veya kesin konkordato mühleti içindeki firmalar ve tam bölünme gerçekleştirmiş firmalar ihracatçıya tanınan yeşil pasaport hakkından yararlanamaz.
7- İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesi Hakkında İlişkin Esaslar Hakkındaki Kararın 4. Maddesi uyarınca hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eş ve çocuklarına hususi damgalı pasaport verilmemektedir.
8- Hususi Damgalı Pasaport alan firma yetkilileri, pasaportun geçerlilik süresi içerisinde, hususi damgalı pasaport alabilme şartlarından herhangi birini kaybetmeleri halinde (Şirket Yetkilisinin Şirket E – SGK Listesinden ya da Şirket Hissedarlığından Ayrılması) pasaportunu derhal (3 İş Günü İçerisinde) FİRMA tarafından DOĞRUDAN pasaporta onay veren Bölge Müdürlüğü'ne bildirilmesi zorunludur. Aksi durumda hem pasaport sahibi hem de firmanın yetkilileri 4 yıl boyunca yeşil pasaport almaya hak kazanamaz.
Yeşil Pasaport Kontenjan Sorgulama:
Pasaport İşlemleri pasaport@gaib.org.tr adresimize firmanızın vergi numarasını ve unvanını belirterek e-posta iletmeniz halinde pasaporta hak kazanıp kazanmadığınız tarafınıza bildirilecektir. Bu konuda telefonda sözlü olarak bilgi verilememektedir.
Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki birliklere üyeliği bulunmayan firmalar üye oldukları birliklere yönlendirilir.
BAŞVURU SÜRECİ VE GEREKLİ OLAN BELGELER
İhracatçı Birliği'ne sunulacak belgeler:
1-Başvuru Dilekçesi (Firma ve Firma Yetkilisi Bilgileri).
2-Pasaport Taahhütname.
3-Pasaport Onay Yetki Dilekçesi.
4- PASAPORT TALEP FORMU. (Önlü Arkalı Tek Sayfada Çıktı Alınmalıdır)
Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu'nun doldurulmasına ilişkin KILAVUZ için TIKLAYINIZ
5- Pasaport alacak kişinin Nüfus Cüzdanı / Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı aslı ve Fotokopisi (Aslı görülmüştür işlemi GAİB Uygulama Birimi ve İrtibat bürolarımızdan yapılacaktır.)
6- Şirketin İmza Sirküleri ASLI ya da SURET ASLI (Noterin ıslak imzası olmalıdır) ve Fotokopisi (Aslı görülmüştür işlemi GAİB Uygulama Birimi ve İrtibat bürolarımızdan yapılacaktır.)
7- Pasaport alacak kişi;
Şirketin çalışanı ise; son üç aya ait Şirketin E – SGK Bildirgeleri
(Pasaport alacak kişinin yer aldığı sayfalar yeterlidir. Ücretler ve ikramiyeler sütunları kapatılabilir, diğer sütunlar açık olmalıdır.)
Şirketin hissedarı ise;
- Anonim Şirketlerde; şirketin en son gerçekleştirdiği Genel Kurul'un “Hazirun Cetveli”nin Ticaret ve Sanayi Odası'na onaylatılmış hali,
- Limited Şirketlerde; Şirketin Mersis sistemi üzerinden alınacak güncel “Ortaklık Durum Belgesi”
(Mersis'ten talep edilirken açıklama kısmına açıkça “firma ortaklarının sermayelerini ve paylarını belirtir belge istiyorum” yazılmalıdır.)
8- Yukarıdaki belgelerin incelenmesi neticesinde başkaca bir belgeye ihtiyaç duyulursa o da ayrıca istenecektir,
Belgeler Genel Sekreterliğimiz Uygulama Şubesine kargo ile gönderilebilir ya da elden teslim edilebilir. Elden teslim halinde yeşil pasaport alacak kişinin Birliğimize gelmesi zorunlu değildir. Herhangi bir kişi evrakları getirebilir. Ancak imzalar sirkülere uygun olarak imzalanmalıdır. Aksi takdirde talep formu ve başvuru dilekçesi reddedilecektir.
Adresimiz: Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Mücahitler Mh. Şehit Ertuğrul Polat Cd. No:3 Şehitkamil GAZİANTEP
Yol Tarifi:
https://maps.app.goo.gl/dgM6YoS8d36VeshL7
Firma Evrakları Birliğimize Ulaştıktan Sonraki Süreç:
Birliğimize ulaştırdığınız belgeler incelendikten / varsa eksikleri, yanlışları tamamlatılıp düzelttirildikten sonra onay sürecine alınır. Birliğimizce onaylanan evraklarınız GAP Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün istediği ekler ile GAP Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne arz edilir.
Bölge Müdürlüğünce onaylanan evrakınız, yetkili tarafından elden teslim alınır. (Yeşil pasaport alacak kişinin şahsen formu teslim almaya gelmemesi halinde Bölge Müdürlüğü'nden formu teslim alacak kişinin Pasaport Onay Yetkilendirme Dilekçesi. olmalıdır.)
Bölge Müdürlüğünce onaylı talep formu ve yazınız tarafınızca elden teslim alındıktan sonra pasaport alacak kişi şahsen İl Nüfus Müdürlüğü'ne İl_nüfus_İçin_gerekli_evraklar. ile gitmelidir.
Yeşil Pasaport Yenileme İşlemleri
1- Ülkelerin vize rejimi nedeniyle Pasaport süresinin 6 aydan az kalması durumunda firma pasaportun yenilenebilmesi için pasaportun onaylandığı Bölge Müdürlüğüne dilekçe ile iptal başvurusunda bulunur.
Yenileme işlemi eski pasaport cüzdanı üzerinden yapılamadığından, firma yetkilileri yeni bir yeşil pasaport cüzdanı alacaklardır. Bu nedenle, adı yenileme işlemi olmakla birlikte yapılacak işlem sıfırdan bir başvuru şeklinde gerçekleşir. Dolayısıyla, ilk yeşil pasaport başvurusunun iptali gerçekleşip kontenjan tanımlaması yapıldıktan sonra, firma İhracatçı Birliğine yeni evraklarını hazırlayarak başvuracaktır.
2- Süresi Henüz Dolmadan Hasar gören, Sayfaları Dolan, Kaybolan/İsim-Soyadı Değişikliği Olan Yeşil Pasaportlar için doğrudan İl Nüfus Müdürlüklerine müracaat edilmelidir. (İlgili Duyuru)
3- Yenileme, Temsilci Değişikliği, 60 Günlük Süre Aşımı, Talep Formu Kayıp, İşten/Ortaklıktan Ayrılma, Vefat, Diğer gibi durumları için Doğrudan Bölge Müdürlüğüne Müracaatta Bulunulması gerekmektedir.
Ayrıntılı Bilgi İçin;