Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği

Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik Yayınlandı

Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik Yayınlandı

28 Ocak 2023 tarihli Resmî Gazete’de yer alan Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatı Hakkında Yönetmelik ile insan sağlığı ve çevrenin, zararlı kimyasalların etkilerinden korunması ve bu amaçla zararlı kimyasalların çevreyle uyumlu biçimde kullanılması, bu kimyasalların nitelikleri hakkında bilgi paylaşımının kolaylaştırılması, sözleşmeye taraf olanlar ile diğer ülkelerin, ithalat ve ihracata dair ulusal karar verme süreçlerinde ortak sorumluluk ve işbirliğinin teşvik edilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği belirtilmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ihracatçılara getirilen yükümlülüklerin de çerçevesinin çizildiği yönetmelikte, Türkiye'nin ulusal düzeyde yasaklama/kısıtlama tedbiri aldığı sanayi kimyasalları, bitki koruma ürünleri ve biyosidal ürünlerin de listelendiği belirtilmektedir.
İhracat bildirimine tabi kimyasalların listesi https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230128-1-1.pdf  adresinde yer almaktadır.
Yönetmelik kapsamında ithalat ve ihracat bildirimlerinin sunulmasında yazılım sistemi oluşturulacağı belirtilmektedir. Sistem, yönetmelik kapsamındaki kimyasal maddelere yönelik ithalat ve ihracat işlemlerine ilişkin sunulan yıllık raporlara dayalı verileri içereceği belirtilmektedir.
Yayımı tarihinden 6 ay sonra (28 Temmuz 2023) yürürlüğe girecek olan Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230128-1.htm  adresinden erişim sağlanmaktadır.