Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, 13 proje sahibi girişimci ile ihracatçıları 08 Nisan 2021 Perşembe Günü 10:00 – 12:00 saatleri arasında online platformda bir araya getirmek adına “TechXtile Start-Up Challenge Girişimcileri ile Sanayi Buluşması” adı altında bir buluşma düzenleneceği bildirilmektedir. Alınana yazının detayları ekte yer almaktadır.
Sayın Üyemiz, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerimizce, üyelerimize yönelik 2021 yılının Nisan ayında düzenlenecek online eğitim programları ekte yer almaktadır. Söz konusu eğitim programları, ZOOM Online Platformu aracılılığıyla ücretsiz gerçekleştirilecek olup, katılım belgeli eğitimlere katılmak isteyen ilgililerin aşağıda yer alan başvuru linklerinden online kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt yaptıran üyelerimize toplantı davet linki eğitim günü e-posta ve sms ile gönderilecektir. Bilgilerinize rica olunur.
20.03.2021 tarihli ve 31429 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk?Gümrük Tarife Cetvelinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 3685) ile 3002.20 numaralı tarife alt pozisyonu ve 6307.90.93.00.00 numaralı GTİP yeniden düzenlenmiştir. Detaylı bilgi ekte yer almaktadır.
20 Mart 2021 Cumartesi tarihli Resmi Gazete’de yer alan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar ile 3002.20 GTİP''''li insanlar için kullanılan aşıların gümrük vergileri sıfırlanmış olup, söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210320-26.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.
20 Mart 2021 Cumartesi tarihli Resmi Gazete’de yer alan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile, bazı yağlı tohumlar ve yağlardaki gümrük vergisi oranları 30 Haziran 2021’e kadar geçici olarak sıfırlanmış olup, söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210320-27.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Irak Standartlar ve Kalite Kontrol Merkezi Kurumu (COSQC) tarafından sevk öncesi inceleme konusunda Bureau Veritas ve TUV Rheinland firmalarının tüm dünyadan Irak’a yapılacak ihracatta Uygunluk Belgesi düzenleme yetkisinin 2 Mart 2021 tarihi itibarıyla sonlandırıldığı ve yetkisi sonlandırılan firmalar yerine Uygunluk Belgesi düzenleme hususunda Intertek Int. ve HQTS China firmalarının 2 Mart 2021 tarihi itibarıyla yetkilendirildiği bildirilmektedir.
Ticaret Bakanlığı’nın bir yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Suudi Arabistan gümrüklerinde bekletilen konteynerler için girişimlerde bulunulabilmesini teminen, anılan ülkeye ihracatta sorun yaşayan firmalarımızca ekte yer alan tablonun doldurularak bu sevkiyatlara ilişkin konşimento ve varsa ithalat işlemleri için düzenlenen gümrük beyannamesi örnekleri ile birlikte Riyad Ticaret Müşavirliğine iletilmesinin faydalı olacağı belirtilmektedir. Alınan yazının detayları ektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, ihracatçıların hammadde temininde yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin bir araştırma yapıldığı belirtilmektedir. TİM’e iletilmek üzere varsa hammadde temininde yaşanan firma sorunlarının 24 Mart 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize ve kadirduskun@gaib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan yazıda, 23 Mart 2021 Salı günü 10.30-12.00 saatleri arasında Filipinler’de görev yapmakta olan Ticaret Müşaviri ve 25 Mart 2021 Perşembe günü 10.30-12.00 saatleri arasında Vietnam’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirinin katılımlarıyla “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” online etkinliklerinin yapılacağı belirtilmektedir. Detaylar ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan yazıda, Kanada’nın ikinci büyük limanı Montreal Limanı'nda yaşanan grev olayına ilişkin yazının detayları ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Bangladeş’te faaliyet gösteren ZM International firmasının, yangınla mücadele ve güvenlik ekipmanları ile deniz araçları alanında Türk firmalar ile iletişim kurma talebine yer verilmektedir. İlgili firma bilgileri ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türk Ekonomi Bankası iş birliği çerçevesinde 30 Mart 2021 Salı günü 14:00-16:30 saatleri arasında online olarak “INCOTERMS 2020 Çerçevesinde Uluslararası Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri” semineri düzenleneceği bildirilmektedir. Seminer programına ilişkin detaylar ekte sunulmaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Avrupa iş topluluğunun Filipinler’deki mevcut gelişmelerden haberdar edilmesi amacıyla, Filipinler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Yatırım Kurulu ve Avrupa’daki Filipin Ticaret Yatırım merkezleri tarafından 23 Mart 2021 Salı günü 12.00-13.30 saatleri arasında “Make it Happen in the Philippines: “A Forum on the Philippines’ Role in Your Global Business” organizasyonunun Zoom üzerinden gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Alınan yazının detayları ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Pakistan’ın Milli Akreditasyon Konseyi (PNAC) ve İslam İş birliği Teşkilatı Bilimsel ve Ekonomik İş birliği Daimî Komitesi (OIC-COMSTECH) koordinasyonunda düzenlenecek olan I. Pakistan Uluslararası Helal Akreditasyon Konferansı & Fuarı’nın 26-27 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Alınan yazının detayları ekte yer almaktadır.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından 5-8 Nisan 2021 tarihleri arasında Azerbaycan’a yönelik gıda sektörel ticaret heyeti düzenleneceği bildirilmektedir. Detaylar ekte sunulmaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna ait olan ekte yer alan listede tapu bilgileri yazılı gayrimenkullerin satış ihalesinin yapılacağı ve satışa ilişkin ilan metninin Kurumun web sayfasında (www.sgk.gov.tr) yer aldığı ifade edilmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Lyon Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, son dönemde, Ataşeliğe ulaşan ve aralarında oldukça büyük ölçeklilerin de bulunduğu Türk firmalarından, Fransa’ya ihracat yaparken dolandırıldıkları yönünde şikâyetler geldiğinden hareketle dolandırıcılık vakalarına ilişkin birtakım bilgiler verilmektedir. Yazının detayları ektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Gürcistan’daki "Imereti Tarım Bölgesi-Sera Kümelenme Kalkınma Projesi”ne ilgi duyan yatırımcılarımız ile Gürcistan tarafının işbirliği yapmak istediği belirtilmektedir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye https://www.iaz.ge/iaz-greenhouse-cluster-development internet adresinden ve info@iaz.ge e-posta adresinden ulaşılabilmektedir.
Sayın Üyemiz, Gaziantep TİM TEB Girişim Evi’nden alınan bir elektronik iletide, TİM-TEB Girişim Evleri’nin dünyayı değiştirebilecek teknolojileri geliştiren firmaların stratejilerini birlikte oluşturarak firmaların hızlı büyümelerini amaçladığı; TİM-TEB Girişim Evleri tarafından bugüne kadar 1200''''den fazla girişim ve teknoloji firmasının büyümesine destek verildiği; TİM TEB Girişim Evi hızlandırma programı olan Level Up kapsamında cirosu 3 milyon TL + olan teknoloji firmalarıyla bir araya gelindiği ifade edilmektedir.
Sayın Üyemiz, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerimizce E-Ticaret, E-İhracat ve Dijital Dönüşüm alanlarında, bölgemizdeki nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla 05 Nisan 2021 Pazartesi günü başlayarak 5 hafta (25 iş günü) boyunca devam edecek olan 150 saatlik “Kadınlara Yönelik Online E-Ticaret & E-İhracat Uzmanı Yetiştirme Eğitimi” verilecektir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM), 21.05.2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile ilgili alınan yazıda, söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamayı detaylı bir şekilde açıklamak üzere hazırlanan "Kolay İhracat Noktaları" konulu 2021/8 sayılı Genelge ekinde yer alan kılavuza https://www.ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri/yetkilendirilmis-yukumlu-statusu/belgeler adresi üzerinden ulaşılabileceği bildirilmektedir. Alınan yazının detayları ektedir.
Rotterdam Ticaret Ataşeliğinin bir yazısına atıfla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan, ithalat kontrollerinde yaşanan sorunlara ilişkin yazının detayları ekte yer almaktadır.
Gaziantep Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, kadın ve genç girişimcilere ihracat desteklerini daha iyi anlatabilmek amacıyla zoom programı üzerinden 25 Mart 2021 tarihinde saat 09:30’da bir toplantının gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Detaylar ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan yazıda, “Bazı Zararlı Kimyasalların İhracatı ve İthalatına Dair Yönetmelik” taslağının https://cygm.csb.gov.tr/taslaklar-i-443 adresinde yer aldığı ifade edilmekte olup taslağa ilişkin görüş sorulmaktadır. Alınan yazının detayları ektedir.