Halı İhracatçıları Birliği

Güney Kore’ye Kiraz İhracatı Başvuruları 2022

Güney Kore’ye Kiraz İhracatı Başvuruları 2022

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, ülkemizden Güney Kore'ye kiraz ihracatı "Türkiye'den Taze Kiraz Meyvelerinin İthalatında Bitki Karantinası İthalat Gereklilikleri Protokolü" kapsamında icra edilmekte olup, Güney Kore tarafınca 2021 yılında ülkemiz menşeli kiraz ithalatına getirilen kısıtlamanın kaldırılmasına yönelik çalışmaların T.C. Tarım ve Orman Bakanlıkları ile koordineli bir şekilde sürdürüldüğü belirtilmekte olup, sürecin olumlu neticelenmesi durumunda kiraz ihracatının bu yıl yapılmasının planlandığı ifade edilmiştir.
Bu itibarla, Tarım ve Orman Bakanlıklarından alınan yazıda; 2022 yılı kiraz ihracatına yönelik olarak ihraç edilecek kirazların yetiştirildiği bahçelerin, paketleme ve fumigasyon uygulama tesislerinin listesinin Bakanlıkları tarafından oluşturularak Güney Kore Hayvan ve Bitki Karantinası Ajansı'na gönderileceği belirtilmekte olup, bu çerçevede kayıt işlemlerine ilişkin dikkat edilmesi gereken bir dizi hususa yer verilmektedir.
Aynı yazıda devamla, 2022 yılı için "Kiraz Bahçesi (Üreticisi) Listesi" ve "Paketleme/Fumigasyon Uygulama Tesisi Listesi"ne dahil olmak isteyen Kiraz Bahçesi (Üreticisi) ve Paketleme/Fumigasyon Uygulama Tesisi başvurularının, Uygulama Talimatı'nın ek-2 ve ek-3'ünde yer alan bilgi ve belgeleri içerecek şekilde Zirai Karantina / İl- İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince 27.05.2022 Cuma gününe kadar alınacağı ifade edilmektedir.