Halı İhracatçıları Birliği

Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı

Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bir yazıda bilindiği üzere, "Şeker ithalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5615)" Cumhurbaşkanı Kararı ile "Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ"in 27 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla Resmi Gazetede yayımlandığı belirtilmiştir.
Söz konusu Karar ile, 15.10.2022 tarihine kadar 1701 G.T.P. ile kamış veya pancar şekeri için sıfır gümrük vergisi ile 400.000 tonluk tarife kontenjanı açıldığı belirtilmiştir.
Bu Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları Ticaret Bakanlığınca yayımlanan "Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" kapsamında yürütüleceği ifade edilmiştir.
Bahse konu Tebliğin 4’üncü Maddesinde " 1) Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca 1701 G.T.P.'de sınıflandırılan şeker ithalatında açılan tarife kontenjanı, C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz konusu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dağıtılır."(2) Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, Bakanlık web sitesinde ( www.ticaret.gov.tr ) yer alan "E-İşlemler" bağlantısı altında bulunan "İthalat Belge İşlemleri" kısmından elektronik imza ile yapılması gerekmektedir." hükümleri yer almaktadır.
Şeker Dairesi Başkanlığınca düzenlenen C Şekeri Tahsisat Belgesi karşılığı olarak İthalat Lisansı alan imalatçı-ihracatçıların bu kapsamda kullanılan Tahsisat Belgeleri’nin iptal edileceği bildirilmiştir.