Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, 23 Eylül 2022 tarihinde yapılan Avrasya Ekonomik Birliği Konseyi Toplantısı’nda muhtelif ürün gruplarına ilişkin gümrük vergisi düzenlemeleri ile bazı ürünlerin ithalatında 31 Mart 2023 tarihine kadar tarife muafiyetleri uygulanmasına ilişkin karar alındığı belirtilmiş olup konuyla ilgili detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu’nun DTÖ Nezdindeki Daimi Temsilciliği tarafından, ülkemiz ihracatçılarının Mısır'ın Kargo Ön Bilgilendirme Sistemi'ndeki (Advanced Cargo Information) bu yılın Ağustos ayında yapılan değişiklikle ilgili şikayetlerinin olup olmadığının sorulduğu ifade edilmektedir. Bahse konu uygulamaya ilişkin olarak şikâyet veya görüşlerin 19 Ekim 2022 Çarşamba günü mesai bitimine kadar TİM’e iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize (sedanurkarabas@gaib.org.tr ) gönderilmesi gerekmektedir.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, AB ya da Türk firmalarınca 01/07/2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listenin ekte yer aldığı belirtilmiş olup bu ürünlere ilişkin itirazların en geç 04/11/2022 tarihine kadar Bakanlığa intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Detaylar ekte yer almaktadır.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Avrupa Komisyonu tarafından, AB'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin, KOBİ'lere yönelik olarak ticari savunma araçlarının temel yönlerini tanımlayan yedi modülden oluşan bir çevrimiçi kurs yayımlandığı belirtilmiştir. Söz konusu kursa https://policy.trade.ec.europa.eu/enforcement-and-protection/trade-defence/help-smes_en bağlantısı üzerinden erişilebildiği ifade edilmiştir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 2374 (2017) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Mali Yaptırımlar Komitesi'nin yaptırımlar listesine, söz konusu listede kayıtlı kişilerin güncellenmiş bilgilerinin yer aldığı ve bu kapsamda güncellemelerin gösterildiği belirtilmekte olup konuyla ilgili detaylar ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, İtalya Trieste Limanı giriş prosedüründe birtakım değişiklikler yapıldığı belirtilmiş olup konuyla ilgili detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir elektronik iletide, Amerika Birleşik Devletleri’nin Nashville şehrindeki bir firmadan banyo havlusu, ayakkabı ve tekstil ürünleri ithalatı talep edildiği bildirilmektedir. İlgilenen firmaların ekte iletişim bilgileri verilen kişi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 2140 (2014) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Yemen Yaptırımlar Komitesi'nin yaptırımlar listesine ilişkin Nota’nın iletildiği, söz konusu Nota'da, ayrıntılı bilgilerine yer verilen "Ahmad Al-Hamzi" isimli şahsın 2140 (2014) sayılı BMGK kararı kapsamında, 4 Ekim 2022 tarihi itibarıyla yaptırım listesine eklendiği belirtilmektedir. Bahse konu Nota ekte iletilmektedir.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nden (İTKİB) alınan bir yazıda, (İTHİB) tarafından, Polonya firmalarına yönelik döşemelik kumaş ürün grubunda bir Alım Heyeti’nin gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Detaylar ekte yer almaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü operasyonlar kapsamında çok sayıda ürünü ve firmayı kapsar biçimde genişletilen yaptırımlar nedeniyle uluslararası ticaret ve taşımacılık yapan firmaların Gürcistan tarafından ticari geçişlerinde sıkı kontrole tabi tutulduğu belirtilmiş olup detaylar ekte yer almaktadır.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Sayın Bakanımız tarafından ihracatçılarımızın fuarlara katılımlarının daha verimli ve etkili hale getirilmesi talimatı verildiği belirtilmiş olup konuyla ilgili detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nden (İTKİB) alınan bir yazıda, “Hazır Giyim ve Tekstil Sektörlerinde Çevresel Sürdürülebilirliğin Güçlendirilmesi: Karbon Ayak İzinin Azaltılması” projesinin İTKİB Genel Sekreterliği bünyesinde yürütüldüğü ifade edilmiştir. Detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
18.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile Çin menşeli "cam elyafı takviye malzemeleri (boru ve tüplerin izolasyonuna mahsus kokiller ve mahfazalar hariç taşlama ve kesici disklerde kullanılan delikli disk şeklindeki cam dokuma hariç)" ürünü ithalatına yönelik yürürlükte olan dampinge karşı önlemin ekte gösterilen biçimde uygulanmaya devam edilmesine karar verildi. Yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/10/20221018-8.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, FIAC 2023 Fuarı'nın 25 Ocak-05 Şubat 2023 tarihleri arasında Kamerun Douala'da yapılacağı ifade edilerek, söz konusu organizasyon katılımının başta Afrika ülkeleri olmak üzere tüm Dünya'ya açık olacağı ifade edilmektedir. Söz konusu fuara ait detaylı bilgilere https://fiacdouala.com/en/ adresinden ulaşılabilmektedir.
Sayın Üyemiz, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, 18 Ağustos ve 25 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanan 5973 ve 5986 Sayılı İhracat ve E-İhracat Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararları ile yürürlüğe giren Yeni Nesil İhracat Destekleri ile Prefinansman Modelinin, 26 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilen lansman programı ile Sayın Bakanımız Dr. Mehmet MUŞ tarafından kamuoyu ile paylaşıldığı belirtilmiştir.
Sayın Üyemiz, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerimizce, üyelerimize yönelik 2022 yılının Kasım ayında düzenlenecek online eğitim programı ekte yer almaktadır. Söz konusu eğitim programları, ZOOM Online Platformu aracılılığıyla ücretsiz gerçekleştirilecek olup, katılım belgeli eğitimlere katılmak isteyen ilgililerin https://www.gaib.org.tr/tr/f/576.html linkinden online kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıt yaptıran üyelerimize toplantı davet linki eğitim günü e-posta ve sms ile gönderilecektir.
Sayın Üyemiz, Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde 26-30 Ekim 2022 tarihleri arasında Mardin’de düzenlenecek olan “MAGROTEX’22 – 8. Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı”na yönelik olarak bir Alım Heyeti programı gerçekleştirilecektir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya ithalatına ilişkin usul ve esasların Resmi Gazete’de yayımlanan 2022/9 sayılı Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ ile düzenlendiği ifade edilmekte olup 2023 yılına yönelik olarak İthalat Rejimi hazırlık çalışmalarında söz konusu Tebliğin güncellenmesine ilişkin görüşlere ihtiyaç duyulduğu bildirilmektedir. Bahse konu tebliğde gündeme getirilecek değişiklik önerilerinin ve ilave edilebilecek diğer hususların 27 Ekim 2022 Perşembe gününe kadar TİM’e iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize (sedanurkarabas@gaib.org.tr) gönderilmesi gerekmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalar sonrasında yoğunluk yaşanan Aktaş Sınır Kapısına yönelen araçlara müsaade edilmemesi uygulamasının sona erdiği ve halihazırda bu yönde bir kısıtlama bulunmadığı bildirilmektedir. Öte yandan, Gürcistan ile Rusya arasındaki tek sınır kapısı olan Larsi’de olağandışı bir yoğunluk yaşandığı; bu güzergahta yaşanacak olası değişikliklere hazırlıklı olunması gerektiği ve Gürcü yetkililerin yapacağı yönlendirmeler çerçevesinde hareket edilmesinin önem arz ettiği belirtilmektedir. Konuyla ilgili detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Suudi Arabistan Türk İhraç Ürünleri Fuarının 2022 yılı içerisinde Riyad’da müsait bir alan bulunmaması nedeniyle 17-22 Mart 2023 tarihinde Riyadh International Convention and Exhibition Center’da düzenleneceği belirtilmiş olup konuyla ilgili detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, Madagaskar’da yerleşik Morityus Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınan 7 Ekim 2022 tarihli notada, Morityus’da bazı yatırım fırsatlarının bulunduğundan bahisle ilgili ihale ilanlarının nota ekinde gönderildiği ve ilgilenen firmaların teklif sunması amacıyla Büyükelçiliğimize iletildiği belirtilmektedir. Detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nden (İTKİB) alınan bir yazıda, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) 2021 yılı mali destek programları arasında yer alan “Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında desteklenmekte olunan “Hazır Giyim ve Tekstil Sektörlerinde Çevresel Sürdürülebilirliğin Güçlendirilmesi: Karbon Ayak İzinin Azaltılması” projesinin İTKİB bünyesinde yürütüldüğü ifade edilmiştir. Konuyla ilgili detaylı bilgi ekte yer almaktadır.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği’nden (BAİB) alınan bir yazıda, “Interfresh Eurasia Meyve, Sebze ve Mamulleri Tarım Ambalaj ve Lojistik Fuarı”na yönelik ve eşzamanlı olarak 19-22 Ekim 2022 tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde, BAİB organizatörlüğünde bir Alım Heyeti Programı gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Detaylara ekten ulaşılabilmektedir.
İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden (İİB) alınan bir yazıda, 22-26 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan, “INTERMOB 2022 Fuarı” ile eş zamanlı olarak, 21-24 Ekim 2022 tarihleri arasında alım heyeti programı gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Detaylara ekten ulaşılabilmektedir.