Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği tarafından yürütülen “FUrniTURE: the Future of Design” Ur-Ge projesi 30.12.2021 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Tebliği kapsamında kabul edilmiş ve desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projenin genel amacı, bölgemizin mobilya ihracatını ve ihracatçı sayısının artırılması suretiyle bölgesel kalkınmaya, istihdam artışına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunulmasıdır.
Projenin özel amacı, ihracat odaklı kümelenme faaliyetleri ile projeye katılan firmaların iş birliği yeteneği kazanarak firmalardan ihracat yapmayanların ihracata hazırlanmaları, ihracat yapanların ise tespit edilecek eksikliklerinin giderilmesine yönelik olarak tasarlanacak eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sayesinde bilgi eksikliklerinin giderilmesi ve gerçekleştirilecek pazar araştırmaları ve B2B faaliyetleri ile bölgemizin mobilya ihracatının artırılmasına katkıda bulunmaktır.
Proje kapsamında mobilya sektöründe faaliyet gösteren 41 firma yer almaktadır. Firmalardan 15 tanesi Gaziantep, 10 tanesi Malatya, 8 tanesi Diyarbakır, 2 tanesi Mardin, 2 tanesi Adıyaman, 2 tanesi Kahramanmaraş ve 2 tanesi Şanlıurfa ili sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Katılımcı firmaların imalatını ve/veya ticaretini yaptıkları başlıca ürünler oturma grubu ve koltuklar, genç ve çocuk odası mobilyaları, ofis mobilyaları, otel, villa ve işyerleri için özel çözümler, yatak odası ve yemek odası mobilyaları, mutfak banyo mobilyaları ve yatak, masa, sehpa ve benzeri ürünler olarak sıralanmaktadır.
Proje faaliyeti kapsamında ilk faaliyeti İhtiyaç Analizi Çalışması olmuştur.
İhtiyaç analizi faaliyeti kapsamında şirketlerin rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesini teminen şirket, sektör, pazar analizi, değer- tedarik zinciri analizi yapılmıştır. Firmaların mevcut durumlarını anlamak için öncelikle anket çalışması yapılmış, bunun akabinde firmalar ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Firma analizleri ve hedef pazar analizleri tamamlandıktan sonra firmalar ile değerlendirmeler yapılarak nihai rapor elde edilerek firmaların ihracat potansiyeli belirlenmiştir. Proje iş planı ve ihracat stratejisi hazırlanıp, projenin yol haritası belirlenmiştir.
Proje ihtiyaç analizi kapsamında belirlenen eğitim faaliyetleri ile devam etmiştir. Katılımcılara ‘İhracata Yönelik Satış/Pazarlama Becerileri ve Ticari İstihbarat’, ‘E-Ticaret’ ve ‘E-İhracat Eğitimi ve Uygulamalı Dış Ticaret’ Eğitimleri verilmiştir.
Proje kapsamında gerçekleştirilen son faaliyet İngiltere yurt dışı pazarlama faaliyeti olmuştur. 18 Haziran – 21 Haziran 2023 tarihlerinde Londra’da gerçekleştirlen faaliyetimize Birliğimizi temsilen Koordinatör Başkanımız ve Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Fikret Kileci katılım sağlamıştır. Faaliyet kapsamında 10 katılımcı firmamız ile sahada Pazar Araştırması faaliyeti ve B2B Organizasyonu gerçekleştirilmiştir.