GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

ABD-Alüminyum Folyo Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Gözden Geçirme Soruşturmaları

ABD-Alüminyum Folyo Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Gözden Geçirme Soruşturmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemiz menşeli “Alüminyum Folyo” ithalatına karşı 12 Kasım 2021 tarihinden bu yana, anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri uygulanmaktadır.
ABD Resmî Gazetesinde 2 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan ve alüminyum folyoda uygulanan anti-damping önleminin 1 Kasım 2022 – 31 Ekim 2023 dönemi için, telafi edici vergi önleminin ise 1 Ocak–31 Aralık 2022 dönemi için gözden geçirilmesi için ilgili tarafların ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA)’nden soruşturma başlatılmasını talep edebileceklerinin daha önce duyurulduğu ifade edilmektedir.
Bu defa, ABD’nin 29/12/2023 tarihli Resmî Gazetesinde alüminyum folyoda uygulanan anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin ilgili dönemler için idari gözden geçirme soruşturması başlatıldığı ifade edilmektedir.
Anılan bildirime https://www.govinfo.gov/app/details/FR-2023-12-29/2023-28781  adresinden erişim sağlanabilmektedir.
Söz konusu bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere, ITA ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup, bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacağı duyurulmaktadır.
Bununla birlikte, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD’ye soruşturma konusu ürünlerde satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu taleplerini geri çekme imkânı bulunmaktadır.
Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından mezkûr telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz ettiği belirtilmektedir.
Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa ettiği bildirilmektedir.