GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

ABD Kâğıt Torbalar Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması

ABD Kâğıt Torbalar Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yerli üreticileri tarafından Kamboçya, Çin, Kolombiya, Hindistan, Malezya, Portekiz, Tayvan, Vietnam’ın yanısıra ülkemiz menşeli kağıt alışveriş torbalarının ve çantalarının ithalatına yönelik damping soruşturması, ilaveten aynı ürünlerin Çin ve Hindistan menşeli olanlarının ithalatında telafi edici vergi soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı’na (DOC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (USITC) 31 Mayıs 2023 yapılan başvurunun ACCESS’te (ABD Ticaret Departmanı Online Belge Portalı) yayımlandığı ifade edilmektedir.
Vaşington Ticaret Müşavirliğimiz vasıtasıyla Bakanlığa iletilmiş olan yazı ekinde yer alan ABD’li yerli üreticilerin başvuru dilekçesinin incelenmesinden şikâyet konusu kâğıt alışveriş torbalarının ABD Gümrük Tarife Cetveline göre 4819.30.0040 ve 4819.40.0040 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan kâğıt alışveriş çantaları olduğu anlaşılmaktadır. Bahse konu şikâyette üretici/ihracatçı olarak yer verilen firmalar mezkûr şikâyetin "Exhibit I-7" kısmında yer almakta olup, ayrıca yazı ekinde gönderildiği belirtilmektedir.
ABD’nin ilgili mevzuatına göre Bakanlık-DoC tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik; Komisyon-USITC tarafından ise damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin incelemelerin yürütüldüğü ifade edilmektedir.
ABD’li yerli üreticiler tarafından anılan soruşturmaların başlatılması için tevdi edilen şikâyetlerin alınmasını müteakip USITC’nin incelemesini başlatmasını ve 45 gün içerisinde ön bulgularını yayımlamasını beklediği belirtilmektedir. DOC’un ise şikâyet başvuruları sonrasında soruşturmaların açılıp açılmaması yönündeki nihai kararını 20 gün içerisinde vereceği ifade edilmektedir.
Bu çerçevede, ülkemiz menşeli kâğıt alışveriş torbalarında damping soruşturması açılmasına ilişkin resmi bildirim henüz yayımlanmamış olup, mezkûr bildirimin yayımlanmasını müteakip ilgili süreçler, soruşturma takvimi, soruşturmaya taraf olacak ihracatçıların izlemesi gereken diğer prosedürlere dair gerekli bilgilendirmelerin yapılacağı belirtilmektedir.