GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Çin Gümrükler Genel İdaresi Gıda Üreticileri Kayıt Sistemi Hk.

Çin Gümrükler Genel İdaresi Gıda Üreticileri Kayıt Sistemi Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın bir yazısına atıfla, Çin’e gıda ürünü ihraç edecek firmaların kayıt altına alınmalarına ilişkin 248 ve 249 sayılı Çin Gümrükler Genel İdaresi (GACC) düzenlemelerinin 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği, bu kapsamda, gıda ürünü üreterek Çin'e ihracat yapan bazı firmalarımızın kimi art niyetli danışmanlık firmalarınca yanlış yönlendirildiği ve bu gibi danışmanlık firmalarının https://www.gacc.app/gacc-aqsiq-food-register-search.html ya da benzeri internet adreslerinden kayıt yapıldığını belirterek firmalarımızı kredi kartı bilgilerini vermeye zorladıklarına dair duyumlar alındığı, GACC kayıt sisteminin bu ve benzeri bağlantılar ile ilişkisinin olmadığı, kayıt için geçerli tek kayıt adresinin cifer.singlewindow.cn internet bağlantısı olduğu ve söz konusu kayıt işlemleri için firmalarımızın danışmanlık hizmeti almalarına gerek olmadığının değerlendirildiği ifade edilmektedir.
Bahse konu yazıda ayrıca, GACC tarafından işletmelerin kaydı için ikili bir sistem öngörüldüğü belirtilerek aşağıdaki bilgiler iletilmiştir:
1. Aşağıda yer alan 18 ürün grubu için üretici firma kayıtları (manufacturer/producers) ancak Tarım ve Orman Bakanlığımızın Çin Gümrükler Genel İdaresine (GACC) göndereceği listelerle yapılmaktadır. Aşağıda yer alan ürünleri üreten firmalarımızın herhangi bir kayıt işlemi yapmasına gerek yoktur.
“Et ve et ürünleri (meat and meat products), sosis kılıfı (sausage casings), su ürünleri (aquatic products), süt ürünleri (dairy products), kuş yuvası ve kuş yuvası ürünleri (bird nests and bird nest products), arıcılık ürünleri (bee products), yumurta ve mamulleri (eggs and egg products), yemeklik ve hayvansal yağlar (edible oils and fats), yağlı tohumlar (oilseeds), doldurulmuş buğday ürünleri (stuffed wheaten products), yemeklik tahıl (edible grains), öğütülmüş tahıl sanayi mamülleri ve malt, (milled grain industry products and malt),taze ve kurutulmuş sebze ve kurutulmuş fasulye, (fresh and dehydrated vegetables and dried beans), çeşni (condiments), kabuklu yemiş ve tohumlar (nuts and seeds), kurutulmuş meyve (dried fruits), kavrulmamış kahve ve kakao çekirdekleri (unroasted coffee beans and cocoa beans), özel diyet amaçlı gıdalar (foods for special dietary purposes),ve sağlıklı yiyecekler (and health foods)”
2. Bahse konu ürün grupları dışındaki gıda ürünlerini üreten üreticilerin cifer.singlewindow.cn  adresinden işletmelerini bizzat kaydetmeleri gerekmektedir.
Her iki sistem için de kayıt işleminin üreticiler için zorunlu olduğunun, üretici olmayan aracı ihracatçılar için kayıt yapılmayacağının bilinmesinin önem arz ettiği bildirilmektedir.