GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar Yayınlandı

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar Yayınlandı

28 Ocak 2023 tarihli Resmî Gazete’de yer alan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Kararla boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanları bitkisel üretimi artıracak yatırımlar ile ürün işlemeye yönelik yatırım projelerine yüzde 75’e kadar hibe desteği verileceği belirtilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerine ilişkin hibe ödemelerini kapsayan Karar uyarınca, 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında hibe desteği verileceği belirtilmektedir.
Karar kapsamında;
- Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazileri, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırma,
- İklim değişikliğini dikkate alarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirme,
- İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini arttırma,
- Hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurma,
-Doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve benzeri teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimini arttırma konularını içeren projelere hibe ödemesi yapılacağı belirtilmektedir.
Bakanlığın hibe oranları, belirtilen destekleme konuları için proje toplam bedelinin yüzde 75’i olarak uygulanacağı belirtilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları ve üretici örgütleri ile proje kapsamında iş birliği yapılabileceği belirtilmektedir. Hibe desteklemelerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıklarının yararlanamayacağı belirtilmektedir.
Hibe desteğinin finansmanı 2023 yılı Yatırım Programı kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Alt Projesine tahsis edilen sermaye transferi ödeneğinden karşılanacağı belirtilmektedir.
Karar kapsamındaki ödemelerden haksız yararlananlar gecikme zammı ve faiziyle birlikte bunu geri ödeyecekler, 5 yıl boyunca da hiçbir tarımsal destek programından yararlanamayacakları belirtilmektedir.
Yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230128-19.pdf  adresinden erişim sağlanmaktadır.