İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden (İTKİB) alınan bir yazıda, Çin’de başlayıp kısa bir süre içinde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünün neden olduğu salgın hastalıkla mücadele kapsamında, pandeminin topluma yayılmasını önlemekte koruyucu maske kullanımı oldukça önem kazandığı ve söz konusu ürünlere hem ülke içinde hem de ülke dışından talep oldukça arttığı belirtilmektedir.
Bu kapsamda, sektörden gelen yoğun talep doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün 12.5.2020 tarih ve 54349872 Sayılı yazısı ile dokuma ve örme kumaştan mamul bez maskelerin ihracatında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ön izni aranmaksızın gümrük işlemlerinin tekemmül ettirilmesi hususunda tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri talimat verildiği belirtilmiştir.
Ayrıca, TSE tarafından COVID-19'un neden olduğu pandemi sürecinde virüse karşı koruma sistemleri ve ürünlerine olan yüksek talep nedeniyle, kullanılacak hijyenik maskelerin sahip olması gereken minimum gerekliliklerini içeren bir kriter hazırlanması gerekliliği ortaya çıktığı belirtilerek “TSE K 599- Tekstilden mamul tekrar kullanılabilir koruyucu yüz maskeleri- Tıbbi olmayan” standardı oluşturulduğu ve erişime açıldığı belirtilmiştir.
Bu bağlamda, ülkemiz hazırgiyim ve tekstil sektörü giyim ve ev tekstil gibi geleneksel ürünlerin imalatında dünyanın en güçlü ülkelerinden biriyken, maskelerin de yer aldığı, doğrudan insan sağlığı ile ilgili olduğu için çok çeşitli standartlar taşıması gereken medikal tekstil alanı sektör üreticileri için yeni bir alandır. Sektör firmalarından özellikle medikal standartlar konusunda çok fazla bilgi talebi ve soru alındığı ifade edilmektedir. Bu alanda, standartlara uygun üretim hem ülkemizin imajımız açısında hem de büyüme potansiyeli yüksek pazarda ihracat payımızı arttırmamız açısından büyük önem taşıdığı belirtilmektedir.
Bu itibarla, Birlik iştiraki olan ve iletişim bilgileri ekte verilen, cihaz dolanımı ve ekipmanlar konusunda tam teşekküllü akredite laboratuvarlarından biri olan Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş.’de hem tıbbı olmayan maskelerde “TSE K 599- Tekstilden mamul tekrar kullanılabilir koruyucu yüz maskeleri- Tıbbi olmayan” hem de tıbbi maskelerde TS EN 14683-Tıbbi yüz maskeleri – Gereklilikler ve deney yöntemleri” ve ilgili diğer tüm testlerin yapılmakta olduğu bildirilmektedir.