GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme Müzakereleri-Dijital Ticaret ve Çevrimiçi Tüketicinin Korunması

Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme Müzakereleri-Dijital Ticaret ve Çevrimiçi Tüketicinin Korunması

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Ülkemiz ile Birleşik Krallık (BK) arasında yürürlükte bulunan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesine yönelik müzakerelerde “dijital ticaret” faslının da ele alınmakta olduğu, bu kapsamda sınır ötesi işlemlerin kolaylaştırılması ve tüketici güveninin artırılmasına yönelik uluslararası bir hukuki çerçeve oluşturulmasının hedeflendiği belirtilmektedir. Özellikle, BK pazarına yönelik Business to Consumer (B2C) e-ihracatın geliştirilmesi açısından, ülkemizde kurulu e-ticaret hizmet sağlayıcılara duyulan güvenin artırılmasının önemli bir gündem maddesi olarak öne çıktığı aktarılmaktadır.


30 Haziran – 2 Temmuz 2025 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen birinci tur müzakerelerde, “tüketicinin korunması” ve “dijital ticaret” başlıklarının kapsamda yer alması hususunda taraflarca mutabık kalındığı belirtilmektedir. Ayrıca anılan başlıklar ile “çevrimiçi tüketicinin korunması” konusunda ülkemiz yaklaşımının aktarılması amacıyla bir kavram kağıdının hazırlanarak karşı tarafa iletilmesine karar verildiği ifade edilmektedir. Metin bazlı müzakerelere, 15–19 Eylül 2025 tarihlerinde Londra’da gerçekleştirilecek ikinci turda başlanması planlanmakta olup bu çerçevede hazırlanan taslak kavram kağıdının ekte yer aldığı bildirilmektedir.


Bilgilerini ve söz konusu kavram kağıdının BK tarafına ülkemiz önerisi olarak sunulup sunulmaması ile içeriğine dair varsa görüş ve önerilerin en geç 15 Ağustos 2025 tarihi cuma günü mesai bitimine kadar TİM’e iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize ( ercankarayagiz@gaib.org.tr ) iletmesi hususunda bilgileri ve gereğini rica olunur.