GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Haberler

Kenya ve Tanzanya ülkelerine yönelik Sektörel Ticaret Heyeti 20 Ara 2022

Kenya ve Tanzanya ülkelerine yönelik Sektörel Ticaret Heyeti

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğimiz, Halı sektörüne yönelik olarak Kenya ve Tanzanya ülkelerine Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi.

28 Kasım 2022 tarihinde Kenya’ya ulaşan Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve heyete iştirak eden üye firma temsilcileri aynı gün Nairobi şehrinde Türkiye Büyükelçisi Subutay YÜKSEL ve Ticaret Müşaviri Mustafa ALICI ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Kenya ekonomisi ve pazarın yapısı hakkında bilgi alındı ve halı sektörü adına ülkede yürütülebilecek faaliyetler konusunda görüş alışverişi yapıldı. Heyet organizasyonu kapsamında gösterdikleri yakınlık ve faydalı iş birliğinden ötürü büyükelçi ve ticaret müşavirine hediyeler takdim edildi.

29 Kasım 2022 tarihinde Kenya’da düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında heyet katılımcıları ile Kenyalı ithalatçı firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmelere 21 ayrı Kenyalı firma katılırken toplamda 90’ın üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı.

30 Kasım 2022 tarihinde Nairobi şehrinde pazar ziyareti yapıldı ve şehir merkezinde yer alan satış noktaları ziyaret edildi. Ayrıca ikili iş görüşmelerinde alınan randevular kapsamında, ithalatçı firmalar da kendi mekanlarında ziyaret edildi.

30 Kasım 2022 akşamında Sektörel Ticaret Heyetinin 2. kısmı olan Tanzanya’ya hareket edildi. 1 Aralık 2022 tarihinde Darüsselam şehrinde gerçekleşen Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında, heyet katılımcısı firma temsilcileri ile Tanzanyalı ithalatçı firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmelere 63 ayrı Tanzanyalı firma katıldı ve toplamda 250’nin üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu ikili iş görüşmelerinin bitiminde Tanzanya Büyükelçisi Dr. Mehmet GÜLLÜOĞLU ve Tanzanya Ticaret Müşaviri Onur BİLGEN’e büyükelçilik konutunda bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret esnasında etkinliklerin başarı ile tamamlanmasında büyük bir özveri gösteren, emek harcayan ve etkinlik esnasında da yalnız bırakmayan büyükelçi ve ticaret müşavirine teşekkür edilerek, Tanzanya pazarının yapısı ve halı sektörünün gelişimine yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Heyetin son günü olan 2 Aralık 2022 tarihinde ise yine bir pazar ziyareti gerçekleştirilerek, heyete katılan firmaların ülkenin ve pazarın durumu hakkında bilgi edinilmesi sağlandı.  

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Zeynal Abidin KAPLAN, etkinlik sonrasında yaptığı değerlendirmelerde Afrika’nın bütün sektörler için olduğu gibi halı sektörü için de önemli bir pazar olduğunu, düzenlenen heyet sayesinde gerçekleştirilen görüşmeler esnasında Türk ürünlerini tanıtarak pazardaki payımızı attırmaya çalıştıklarını, her iki ülkede de gördükleri ilgiden dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Zeynal Abidin KAPLAN, büyükelçilerimiz ve ticaret müşavirlerimiz şahsında devlet kurumlarımızı, dünyanın her köşesinde aktif ve dinamik bir şekilde görev yaptıklarını ve firmalarımıza yardımcı olmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek emeklerinden ötürü minnettar olduklarını iletti.

Gerçekleştirilen ikili görüşmeleri değerlendiren Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin KAPLAN ise Kenya ve Tanzanya’nın orta Afrika’nın en önemli pazarları arasında yer aldığını ifade ederek halı sektörü için kısmen bakir bir bölge olan bu ülkelerin diğer komşu ülkelere erişim için de lojistik merkez olarak düşünülebileceğini ifade etti. Afrika pazarının Türkiye açısında büyüme potansiyeli barındırması sebebiyle büyük önem taşıdığını ifade eden Salahattin KAPLAN, bu tür heyet organizasyonlarının sürekli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparken her iki ülkede yerleşik büyükelçi ve ticaret müşavirlerinin organizasyona gösterdikleri yakınlık ve ilgi sebebiyle teşekkürlerini yineledi.

Ticaret Bakanlığı’nın Sektörel Ticaret Heyeti desteği kapsamında gerçekleştirilen heyete katılan firma temsilcileri de görüşmelerden oldukça memnun ayrıldıklarını, çok güzel planlanan bu etkinlik sayesinde yeni pazar ve müşteri fırsatları yakaladıklarını belirterek, organizasyon sebebiyle Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerine teşekkür ettiler.