GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

Haberler

KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ  UR-GE PROJESİ DUYURUSU 11 Nis 2023

KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ UR-GE PROJESİ DUYURUSU

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığının “Uluslararası Rekabetçiliğin- Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteğine İlişkin Genelge” kapsamında, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği koordinasyonunda “Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve Kümelenmesi (Southeast Anatolian Dried Fruits Cluster)” adıyla bir UR-GE projesinin uygulanması kararı alınmıştır.

Bu proje ile Kuru Meyve ve Mamulleri sektöründe faaliyet gösteren Birliğimiz üyesi firmaların, uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin arttırılması ve sürdürülebilir ihracat hedeflerine ulaşması hedeflenmektedir.

 

PROJE KAPSAMI

UR-GE projelerinin uygulama aşamaları ve firmalara sağladığı avantajlar aşağıda özet olarak bilgilerinize sunulmaktadır.

İhtiyaç Analizi: Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi faaliyeti kapsamında şirket, sektör, pazar analizi, değer ve tedarik zinciri analizi yapılması suretiyle firmaların ihracat potansiyelleri belirlenerek, proje iş planı ile ihracat stratejisi hazırlanacak ve projenin yol haritası belirlenecektir.

Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetleri: Proje yol haritası doğrultusunda firmalara, belirlenen ihtiyaçları esas alınarak ihracat kapasitelerini arttırmak ve geliştirmek amacıyla eğitim ve danışmanlık programları düzenlenecektir. (Örneğin: Uluslararası Pazarlama, Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Süreçleri, Ödeme ve Teslim Şekilleri, İhracata Yönelik Devlet Destekleri, Kalite Yönetim Sistemleri, Ticari Bilgi Kaynakları vb.)

Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri: İhtiyaç analizinde belirlenecek hedef ülkelere yönelik online / fiziki B2B ikili iş görüşmeleri (yurtdışına ticaret heyeti götürülmesi ve yurtdışından alım heyeti getirilmesi), online sanal heyetler, hedef pazarlara yönelik fuar ziyareti gibi pazar ve müşteri bulma faaliyetleri gerçekleştirilir.

Tanıtım Faaliyeti: Proje kapsamında dilenirse yapılacak kümeye ait ortak web sitesinin tasarımı, tanıtım filmi ve broşürü, küme logosu tasarımı giderleri destek kapsamında değerlendirilecektir.

Proje süresi en fazla 3 yıldır ve her bir alt faaliyet Bakanlık onayına tabidir. Proje süresince gerçekleştirilmesi öngörülen her bir faaliyetin toplam bütçesinin %75’i Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenir, %25’lik kısmı ise faaliyete katılım sağlayan firmalar tarafından katkı payı olarak tahsil edilir.

 

BAŞVURU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

· UR-GE projesine başvurmak isteyen firmaların Türk Ticaret Kanunu’nun 124’üncü maddesinde belirtilen sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketi statülerinden birini taşımak (Şahıs firmaları katılım gösteremez).

· Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi olmak.

· Kuru Meyve ve Mamulleri sektöründe faaliyet gösteren imalatçı ve/veya ihracatçı olmak.

· Başka bir UR-GE projesinde eş zamanlı yer almamak.

· Bir şirket en fazla 3 UR-GE projesinde katılımcı olarak yer alabilir.

· Turquality desteğinden faydalanan firmalar bu destekten yararlanamamaktadır.

· UR-GE projesinde yer alacak şirketlerin DYS’de yararlanıcı olarak kayıtlı olmaları zorunludur.

· Sektörel Ticaret Heyetleri ve Alım Heyetleri gibi ana faaliyetlere dahil olunabilmesi için firmaların ihtiyaç analizi ve eğitim/danışmanlık programlarına katılmaları zorunludur.

· UR-GE projesine başvuran firmaların iş birliğine açık olması ve proje süresince faaliyetlere aktif katılım sağlamaya gönüllü olması önem arz etmektedir.

 

Projeye başvuru yapacak üye firmalarımızın 18.04.2023 günü saat 12.00’ye kadar ekte yer alan URGE Projesi Katılımcı Şirket Talep Yazısı’nı (EK 1) doldurarak canayas@gaib.org.tr adresine e-posta yoluyla göndermeleri ve formun aslını Mücahitler Mah. Şehit Ertuğrul Polat Cad. No:3 Şehitkamil /Gaziantep adresinde yer alan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Merkez Hizmet Binasına posta yoluyla veya elden iletmeleri gerekmektedir. Katılımcı şirket talep yazılarında şirketi temsil ve ilzama yetkili kişinin adı, soyadı, unvanı, tarih, şirket kaşesi ve imzasının bulunması gerekmektedir.

Katılımcı Şirket Talep Yazısı’nın Genel Sekreterliğimize iletilmesi doğrudan herhangi bir hak doğurmayacak olup, ortak bir pazarlama vizyonunda bir araya gelebilecek firmalardan oluşan bir katılımcı listesi oluşturulması için Genel Sekreterliğimizce ön değerlendirme yapılarak, Ticaret Bakanlığına proje başvurusu yapılacaktır. Bu kapsamda, yukarıda belirtilen katılım şartlarının tekrar incelenmesi ve ekte bulunan talep yazısının mümkün olduğunca açıklayıcı, bilgi verici ve dikkatli bir şekilde doldurulması önem arz etmektedir.

Bilgilerinize rica olunur. 

 

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Can AYAS / Uzman Yardımcısı

Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörü

Tel: 0342 211 0582

E-posta: canayas@gaib.org.tr