11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Bakü'de düzenlenen COP29 Taraflar Konferansı’nda Türkiye’nin iklim hedefleri için önemli bir adım olan ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ni temel alan 2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi açıklandı.
Strateji’nin azaltma bölümü toplamda 7 sektörde 35 strateji bulunurken, uyum bölümü 11 sektörde 38 stratejiyi içermektedir. Ek olarak, teknoloji, adil geçiş, iklim finansmanı ve kapasite geliştirmeyi kapsayan 16 strateji bulunmaktadır. Uzun Vadeli İklim Stratejisi, toplamda 18 sektör ve 4 kesişen alanda 89 stratejiden oluşmaktadır.
- Net Sıfır Hedefi: Emisyonların 2038'de azalmaya başlayıp, 2053’te net sıfıra ulaşması hedefleniyor.
- Enerji Dönüşümü: Elektrikte yenilenebilir enerjinin payının %69’a çıkarılması, Akkuyu Nükleer Santrali’nin tam kapasite çalışmasıyla elektrik ihtiyacının %10’unun nükleer enerjiden karşılanması ve yılda yaklaşık 30 milyon ton CO2 azaltımı hedefleniyor.
- Yeşil Sanayi: Yeşil Dönüşüm: Karbon yoğun sektörlerde yeşil üretim teknolojileri ve enerji verimliliğine yönelik yatırımlar teşvik edilecek. Çimento ve demir-çelik gibi karbon yoğun sektörlerde SKDM’ye uyum sağlanacak. Çimento sektöründe 2053’e kadar %92,8 oranında, demir-çelik sektöründe ise %99,7 oranında karbon azaltımı hedefleniyor. Bu dönüşüm için toplamda 30 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor.
- Yeşil Finans ve Karbon Fiyatlandırma: Her yıl milli gelirin %1,7’si yeşil yatırımlara ayrılması hedeflenirken, bu kapsamda karbon fiyatlandırma mekanizmaları oluşturulacak, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak ve yeşil finansman kaynakları genişletilecek.
- Akıllı Ulaşım ve Elektrifikasyon: Demiryolu ve deniz taşımacılığına ağırlık verilerek çevre dostu ulaşım sistemleri geliştirilecek. Elektrikli araç şarj altyapısı genişletilecek, otonom sistemlerle uyumlu akıllı yollar yapılacak ve trafik yoğunluğu ile emisyonları azaltmak için araçlar arası iletişim sistemleri (V2V) kurulacak.
- Yeşil Binalar: 2053’e kadar tüm bina stokunun enerji verimliliği yüksek hale gelmesi planlanıyor. Yeşil Bina Sertifikasyonu (YeS-TR) ile yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımı teşvik edilecek, mevcut binalarda enerji tasarruflu dönüşüm sağlanacak.
- Sürdürülebilir Tarım: Su verimli tarım uygulamaları ve modern sulama sistemleri ile su verimliliği artırılacak. Tarım ve gıda güvenliğini iklim değişikliğine karşı korumak amacıyla verimli su kullanımı, toprak yönetimi ve karbon yutak alanlarının genişletilmesi sağlanacak.
Türkiye'nin İklim Değişikliğiyle Mücadelede Uzun Dönem Yol Haritası: https://unfccc.int/sites/default/files/resource/Turkiye_Long_Term_Climate_Strategy.pdf
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın, Strateji Dökümanı'nı özetleyen görseline https://ab.csb.gov.tr/cop29da-turkiyenin-iklim-degisikligiyle-mucadelede-uzun-donem-yol-haritasi-paylasildi-haber-289360 adresinden ulaşabilirsiniz.